Ruben Boutens

Once something is a passion, the motivation is there...

Red Bull Kart Fight

Ruben wint Nederlandse Red Bull Kart Fight finale
Roosendaal, 12 december 2015

red-bull-kart-fight-de-hollandse-helden

Na 3 jaar afwezigheid was de Red Bull Kart Fight in 2015 terug in Nederland, in een jaar waarin iedereen weer naar de formule 1 kijkt, autosport leeft weer en de kartsport is en blijft de meest pure vorm van racen. Na voorrondes op 8 verschillende banen in Nederland was op 12 december de grote finale bij Kart Centre Roosendaal, met 14 finalisten, en ik was er daar 1 van. De goede sfeer is bij KCR altijd verzekerd en vandaag helemaal want de kantine was afgeladen met toeschouwers in een entourage die was verzorgd door Red Bull, zelfs met Toro Rosso Formule 1 auto. De dag begon met een fotosessie, de briefing, loting en daarna een 10 minuten durende kwalificatie. Meteen zaten we tijden enorm dicht bij elkaar. Ik pakte pole position met niet meer dan 0.002 seconde voorsprong op Selina, en 0.010 seconden voorsprong op Rico (P3). De uitslag bepaalde ook gelijk de groepsindeling voor de voorrondes en daarin mocht ik dus als 1e vertrekken. Alle races werden op 80kg verreden in tegengestelde richting, zodat het voor iedereen zo eerlijk mogelijk was.

ruben boutens max verstappen

Al vrij snel werd duidelijk dat in race 1 de strijd om de kop ging tussen Rico en mij, en na een aantal felle en mooie duels ging Rico naar de koppositie en stond die niet meer af, ook niet na onze verplichte pitstop. Ik kon met een mooie hotlap nog wel de snelste raceronde rijden, misschien nog belangrijk later op de dag. In de 2e groep ging de overwinning naar Selina, net voor Lorenzo die de Red Bull Kart Fight in 2011 al eens won. Ondertussen was ook Max Verstappen gearriveerd, veel (jonge) fans hadden daar enorm naar uitgekeken en die werden beloond voor het wachten met een mooie foto of handtekening. Race 2 werd in omgekeerde finishvolgorde gestart, ik vanaf plek 6 en ik dook meteen in ronde 1 de pitstraat in. Dit pakte perfect uit, want ik had onmiddellijk vrij baan en kon tempo gaan rijden. Rico kwam een ronde later binnen maar zat een meter of 5 achter mij. Ik wist dat ik met hem achter me geen enkele steek kon laten vallen en reed met zeer constante tijden honderdste voor honderdste van hem weg. De andere rijders vielen één voor één terug achter ons op de baan, en zo pakte ik nu wel de overwinning. Wederom met hotlap en ik pakte de beste dagtijd en dit bracht me ook in de tussenstand voor Rico.

red bull kart fight finalisten

In de andere groep won Selina andermaal, en zo kwamen Selina en ik als groepswinnaars uit de bus. Er werd nu gekeken naar de snelste rondetijden en daarom mocht ik van pole position starten in de grote finale van 20 minuten. Ayrton, Calvin, Lorenzo, Rico, Ralf, Jorg en Selina waren de andere 7 finalisten. Ik zat al de hele dag te denken over de strategie die ik ging toepassen in de finale, want de tijden lagen zo dicht bij elkaar dat de 2 verplichte pitstops en je tactiek waarschijnlijk de doorslag gingen geven. Ik had het initiatief en besloot direct te stoppen, iets wat ik normaal zelden doe vanaf de leiding. Echter nu wist ik dat de rest moest afremmen als ik de pits in ging en de kans was groot dat de rest in gevecht ging. Ik had zo meteen vrij baan en kon direct lekkere tijden noteren. Selina hield Rico af en die besloot daarop ook de pits op te zoeken. Hij kwam weer achter mij en ik begon langzaam in te lopen op de groep voor me. Het pakte fantastisch uit, ik kreeg langzaam maar zeker de controle over de wedstrijd en na mijn 2e stop zat ik comfortabel op P1. Selina en Rico kwamen na hun 1e stop vlak bij elkaar en gingen in gevecht, hier anticipeerde Lorenzo slim op door te pitten.

red bull kartfight podium

Even later doken ook Selina en Rico nogmaals de pits in, Lorenzo was spekkoper en nestelde zich op plek 2. Rico deed het onmogelijke door een ronde later te stoppen en toch voor Selina op de baan te komen met een waanzinnig snelle pitstop, en hij gaf die plek niet meer weg. De Red Bull Kart Fight 2015 was een prooi voor mij, een prijs waar ik super blij mee ben en helemaal vet is dat ik komend jaar in Oostenrijk Nederland zal mogen vertegenwoordigen voor de wereldwijde finale van de Red Bull Kart Fight! Een super dag die nog specialer was door de aanwezigheid van Max Verstappen, maar de overwinning was mijn doel en dat is gelukt, erg gaaf. Dank aan alle mensen die mij kwamen aanmoedigen tijdens de wedstrijd.

winnaar-ruben-boutens-met-de-kart-fight-troffee